Szafranowe risotto z kurczakiem

7


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ryż arborio300 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
pierś z kurczaka 1 sztuka
szalotka1 sztuka
białe wytrawne wino150 mililitrów
szafran1 szczypta
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
starty parmezan2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, wyjmij z garnka.
Krok 2
W tym samym garnku przesmaż posiekana szalotkę, dodaj szafran oraz ryż. Wszystko podgrzewaj razem, a następnie zalej winem.
Krok 3
Gdy wino odparuje wlej wodę w proporcji na 1 część ryżu - 1,5 części wody. Dodaj bulionetkę i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż prawie całego płynu. Po tym czasie garnek przykryj, zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut.
Krok 5
Gdy ryż będzie miękki dodaj z powrotem kawałki kurczaka, parmezan. Całość wymieszaj i podawaj. Tip: Zamiast specjalnego ryżu arborio możesz użyć zwykłego ryżu. Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl