Szakszuka – jajka duszone w warzywach
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • małe jajko - 4 sztuki
  • średni pomidor - 4 sztuki
  • cukinia - 400 gramów
  • mała cebula - 2 sztuki
  • mały ząbek czosnku - 4 sztuki
  • szpinak baby - 4 garść
  • szczypiorek - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • zmielone otręby owsiane - 4 łyżeczki
  • cienka kromka chleba żytniego - 8 sztuk
  • Flora ProActiv - 8 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż około minuty. Następnie dodaj cukinię, podduś, a gdy cukinia będzie miękka dodaj pomidory i szpinak. Do smaku możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  2. W uduszonych warzywach zrób małe wgłębienie i wbij w nie jajko. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj, aż jajko się zetnie.
  3. Danie podawaj posypane szczypiorkiem z pieczywem żytnim posmarowanym Florą ProActiv.