Szakszuka – jajka duszone w warzywach

14


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
małe jajko4 sztuki
średni pomidor 4 sztuki
cukinia400 gramów
mała cebula2 sztuki
mały ząbek czosnku4 sztuki
szpinak baby 4 garść
szczypiorek4 łyżki
oliwa z oliwek4 łyżeczki
zmielone otręby owsiane4 łyżeczki
cienka kromka chleba żytniego8 sztuk
Flora ProActiv8 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż około minuty. Następnie dodaj cukinię, podduś, a gdy cukinia będzie miękka dodaj pomidory i szpinak. Do smaku możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2
W uduszonych warzywach zrób małe wgłębienie i wbij w nie jajko. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj, aż jajko się zetnie.
Krok 3
Danie podawaj posypane szczypiorkiem z pieczywem żytnim posmarowanym Florą ProActiv.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl