| |||||||||
| Składniki | ||
| małe jajko | 4 sztuki | |
| średni pomidor | 4 sztuki | |
| cukinia | 400 gramów | |
| mała cebula | 2 sztuki | |
| mały ząbek czosnku | 4 sztuki | |
| szpinak baby | 4 garść | |
| szczypiorek | 4 łyżki | |
| oliwa z oliwek | 4 łyżeczki | |
| zmielone otręby owsiane | 4 łyżeczki | |
| cienka kromka chleba żytniego | 8 sztuk | |
| Flora ProActiv | 8 łyżeczek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż około minuty. Następnie dodaj cukinię, podduś, a gdy cukinia będzie miękka dodaj pomidory i szpinak. Do smaku możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem. |
| Krok 2 |
| W uduszonych warzywach zrób małe wgłębienie i wbij w nie jajko. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj, aż jajko się zetnie. |
| Krok 3 |
| Danie podawaj posypane szczypiorkiem z pieczywem żytnim posmarowanym Florą ProActiv. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |