|
Składniki | ||
małe jajko | 4 sztuki | |
średni pomidor | 4 sztuki | |
cukinia | 400 gramów | |
mała cebula | 2 sztuki | |
mały ząbek czosnku | 4 sztuki | |
szpinak baby | 4 garść | |
szczypiorek | 4 łyżki | |
oliwa z oliwek | 4 łyżeczki | |
zmielone otręby owsiane | 4 łyżeczki | |
cienka kromka chleba żytniego | 8 sztuk | |
Flora ProActiv | 8 łyżeczek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż około minuty. Następnie dodaj cukinię, podduś, a gdy cukinia będzie miękka dodaj pomidory i szpinak. Do smaku możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem. |
Krok 2 |
W uduszonych warzywach zrób małe wgłębienie i wbij w nie jajko. Patelnię przykryj pokrywką i poczekaj, aż jajko się zetnie. |
Krok 3 |
Danie podawaj posypane szczypiorkiem z pieczywem żytnim posmarowanym Florą ProActiv. |
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |