Szakszuka

105


Łatwe


20 min.


2 os.

Składniki
czerwona papryka1 sztuka
pomidor2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
jajka2 sztuki
pasta Harissa1 łyżeczka
ząbek czosnku2 sztuki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżeczka
natka kolendry1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorkiem1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek, paprykę, pomidory i ketchup Hellmann's. Całość dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki, kminem i ewentualnie jeśli uznasz to za koniecznie, szczyptą soli. Wszystko razem duś pod przykryciem około 2 – 3 minut.
Krok 2
Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.
Krok 3
W powstałym sosie zrób delikatne wgłębienie i wbij w nie dwa jajka. Całość przykryj, duś przez minutę lub dwie aż jajka się zetną. Podawaj z chlebem żytnim.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl