Szakszuka

105


Łatwe


20 min.


2 os.

Składniki
czerwona papryka1 sztuka
pomidor2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
papryka słodka1 łyżeczka
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
jajka2 sztuki
pasta Harissa1 łyżeczka
ząbek czosnku2 sztuki
kmin rzymski1 łyżeczka
natka kolendry1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorkiem1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek, paprykę, pomidory i ketchup Hellmann's. Całość dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki, kminem i ewentualnie jeśli uznasz to za koniecznie, szczyptą soli. Wszystko razem duś pod przykryciem około 2 – 3 minut.
Krok 2
Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.
Krok 3
W powstałym sosie zrób delikatne wgłębienie i wbij w nie dwa jajka. Całość przykryj, duś przez minutę lub dwie aż jajka się zetną. Podawaj z chlebem żytnim.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl