Szakszuka
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • pasta Harissa - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek, paprykę, pomidory i ketchup Hellmann's. Całość dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki, kminem i ewentualnie jeśli uznasz to za koniecznie, szczyptą soli. Wszystko razem duś pod przykryciem około 2 – 3 minut.
  2. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.
  3. W powstałym sosie zrób delikatne wgłębienie i wbij w nie dwa jajka. Całość przykryj, duś przez minutę lub dwie aż jajka się zetną. Podawaj z chlebem żytnim.