Szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • jabłko - 2 kilogramy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Dobrze schłodzoną Kasię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wymieszać z mąką do połączenia składników.
  3. Dodać całe jajka i resztę składników.
  4. Zagnieść ciasto.
  5. Całość podzielić na 2 porcje.
  6. Blachę o wymiarach około 25/36 cm wysmarować Kasię i wyłożyć jedną częścią ciasta.
  7. Na to wykładamy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cukrem wanilinowo-cynamonowym.
  8. Przykryć to drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wymiar blaszki i przeniesioną na wałku.
  9. Ciasto nakłuć widelcem.
  10. Piec około 60 minut w temp. 200 stopni C.
  11. Upieczone ciasto posmarować lukrem (szklanka cukru pudru z sokiem z połowy cytryny i odrobiną gorącej wody).