Szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier puder - 180 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kwaśną śmietanę.
  4. Blachę posmarować Kasią i obsypać bułką tartą.
  5. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
  6. Pokrojone w plastry jabłka przesmażyć z Kasią i cukrem, aż powstanie jednolita masa.
  7. Gorącą masę wykładamy na gorące ciasto (bezpośrednio wyjęte z piekarnika) i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
  8. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
  9. Pianę wylać na gorące ciasto z masą jabłeczną i upiec na złoty kolor.