Szarlotka bezglutenowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka bezglutenowa - 450 gramów
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 0.6 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cukier trzcinowy - 5 łyżek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę bezglutenową, dodaj bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i pokrojoną w kosteczkę Kasię. Miksuj aż utworzona kruszonka zacznie się lekko kleić.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach.
  4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta. Na cieście połóż w rzędach obok siebie, lekko rozsuwając plasterki pokrojone jabłka.
  5. Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieś i przykryj ciastem jabłka.
  6. Patyczkiem do szaszłyków nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.