Szarlotka cioci Zosi
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  •  °C

Składniki:

  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jabłko - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski.
  2. Dodać Kasię, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
  3. Z podanych składników wyrobić ciasto.
  4. Blachę wysmarować Kasią.
  5. Rozłożyć 3/4 ciasta, a resztę zostawić na kruszonkę.
  6. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, budyń w proszku i dokładnie wymieszać.
  7. Na warstwie ciasta rozłożyć pokrojone jabłka, następnie ubitą pianę.
  8. Wierzch posypać resztą ciasta. Piec 45 minut.