Szarlotka Inaczej
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto czekoladowe
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa śmietanowa
  • śmietana łowicka 36% - 500 gramów
  • galaretka kiwi - 1 opakowanie
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ponadto
  • jabłko w słoiku - 950 gramów
  • galaretka kiwi - 1 opakowanie
  • czekolada

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO CZEKOLADOWE: Kasię i cukier ubić na puch, następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Dodać obydwie mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta czekoladowego. Upiec.
  2. JABŁKA: w garnku podgrzewamy jabłka, następnie dodajemy galaretkę o smaku kiwi i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  3. MASA ŚMIETANKOWA: ubić śmietanę wraz z cukrem pudrem, następnie galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka stężeje wlewamy ją do masy śmietankowej i mieszamy mikserem.
  4. WYKONANIE: na ciasto czekoladowe rozsmarowujemy jabłka, następnie na jabłka rozsmarowujemy masę śmietankową, a na wierzch trzemy czekoladę na tarce.