Szarlotka Klaudia
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka pszenna - 160 gramów
  • kasza manna - 200 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • cynamon - 1.5 łyżeczek
  • kwaśne jabłka - 1.5 kilogramów
  • cukier waniliowy - 15 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię włóż do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. (Jeśli są bardzo soczyste odciśnij na sicie.) Wymieszaj z 3 łyżkami cukru i cynamonem.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszankę podziel na trzy równe części.
  3. Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj Kasią i wsyp na dno 1/3 mieszanki suchych składników.
  4. Na suche składniki wyłóż połowę masy jabłkowej. Ponownie wsyp porcję suchych składników, na to pozostałe jabłka i reszta suchych składników.
  5. Całość posyp wiórkami ze zmrożonej Kasi i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w 180 st.C.