Szarlotka Klaudia

139


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka pszenna160 gramów
kasza manna200 gramów
cukier250 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
cynamon1.5 łyżeczek
kwaśne jabłka1.5 kilogramów
cukier waniliowy15 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię włóż do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. (Jeśli są bardzo soczyste odciśnij na sicie.) Wymieszaj z 3 łyżkami cukru i cynamonem.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszankę podziel na trzy równe części.
Krok 3
Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj Kasią i wsyp na dno 1/3 mieszanki suchych składników.
Krok 4
Na suche składniki wyłóż połowę masy jabłkowej. Ponownie wsyp porcję suchych składników, na to pozostałe jabłka i reszta suchych składników.
Krok 5
Całość posyp wiórkami ze zmrożonej Kasi i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w 180 st.C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl