Szarlotka królewska

12


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka3 szklanki
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
żółtko5 sztuk
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao2 łyżki
czekolada1 opakowanie
Masa:
jabłko1 kilogram
cynamon1 opakowanie
Piana:
białko 5 sztuk
cukier1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z Kasią.
Krok 2
Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 3
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 4
Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować i przenieść do formy.
Krok 5
Poukładać pokrojone na cząstki lub starte na grubej tarce jabłka i posypać cynamonem.
Krok 6
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka.
Krok 7
Ubić pianę z cukrem na sztywno i wyłożyć na wierzch.
Krok 8
Po upieczeniu posypać czekoladą startą na tarce albo polać polewą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl