Szarlotka królewska
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żółtko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • czekolada - 1 opakowanie
  • masa
  • jabłko - 1 kilogram
  • cynamon - 1 opakowanie
  • piana
  • białko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z Kasią.
  2. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
  3. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować i przenieść do formy.
  5. Poukładać pokrojone na cząstki lub starte na grubej tarce jabłka i posypać cynamonem.
  6. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka.
  7. Ubić pianę z cukrem na sztywno i wyłożyć na wierzch.
  8. Po upieczeniu posypać czekoladą startą na tarce albo polać polewą.