Przygotowanie |
Krok 1 |
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, 1 całe jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrób ciasto. |
Krok 2 |
Ciasto podziel na pól, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki (na ok. 10 min). |
Krok 3 |
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem wanilinowym i cynamonem. |
Krok 4 |
Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nałóż jabłka. |
Krok 5 |
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem pasy o szerokości 2 cm. |
Krok 6 |
Pasy ciasta ułóż na wierzchu szarlotki w formie szachownicy. Piecz przez 45 min w temperaturze 200 st. C. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem. |