Szarlotka mojej Babci
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • smalec - 0.5 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • śmietana - 2 łyżki
  • jabłka - 1 kilogram
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cynamon - 1 szczypta
  • aromat rumowy - 3 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy przesiać mąkę. Dodać Kasię, smalec, cukier, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, aromat rumowy.
  2. Smalec i Kasię pociąć w paseczki. Wszystko razem szybko zagnieść (jeśli wolno...ciasto będzie twarde i będzie się rozpadać). Jeżeli ciasto będzie się "kleiło" do rąk, podsypać na stolnicę troszkę mąki.
  3. Podzielić ciasto na 2 części: 1 część powinna być większa od drugiej. Tą mniejszą zagnieść w kulkę i położyć na 5-10 minut do lodówki.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkować. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę. Nakłuć widelcem w paru miejscach. Pozostawić na 5-10 minut.
  5. W tym czasie można przygotować jabłka: Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tartce, przełożyć do miski. W misce posypać je cynamonem i cukrem. Poczekać aż widoczny będzie "sok". Jabłka wycisnąć i układać na cieście.
  6. Wyjąć mniejszą część ciasta. Rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zanieść blachę z ciastem. Piec 35-40 minut (do zrumienienia).
  7. Posypać cukrem pudrem. Najlepsza jest na drugi dzień podana z mlekiem lub do herbatki. SMACZNEGO!