| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, 1 całe jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrób ciasto. |
| Krok 2 |
| Ciasto podziel na pól, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki (na ok. 10 min). |
| Krok 3 |
| Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem wanilinowym i cynamonem. |
| Krok 4 |
| Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nałóż jabłka. |
| Krok 5 |
| Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem pasy o szerokości 2 cm. |
| Krok 6 |
| Pasy ciasta ułóż na wierzchu szarlotki w formie szachownicy. Piecz przez 45 min w temperaturze 200 st. C. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem. |