Szarlotka mojej Babci

28


Średnie


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto::
mąka350 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
masło80 gramów
cukier90 gramów
cukier waniliowy0.5 opakowań
jajka2 sztuki
kwaśna śmietana1 łyżka
Farsz::
jabłka1 kilogram
cukier wanilinowy1 łyżka
bułka tarta1 łyżka
cynamon1 szczypta
cukier puder do oprószenia 1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, 1 całe jajko, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrób ciasto.
Krok 2
Ciasto podziel na pól, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki (na ok. 10 min).
Krok 3
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem wanilinowym i cynamonem.
Krok 4
Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nałóż jabłka.
Krok 5
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem pasy o szerokości 2 cm.
Krok 6
Pasy ciasta ułóż na wierzchu szarlotki w formie szachownicy. Piecz przez 45 min w temperaturze 200 st. C. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl