Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną

0


Średnie


30 min.


1 os.

Składniki
mąka4 szklanki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia
cukier1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
jajko2 sztuki
żółtka2 sztuki
kwaśna śmietana3 łyżki
Nadzienie:
cukier wanliowy 1 opakowanie
jabłko2 kilogramy
bułka tarta1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa.Podawać ciepłą szarlotkę udekorowanę bitą śmietaną i ulubionymi lodami
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl