Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • jabłko - 2 kilogramy
  • bułka tarta - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa.Podawać ciepłą szarlotkę udekorowanę bitą śmietaną i ulubionymi lodami