Szarlotka na kruchym cieście
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • jabłko - 12 sztuk
  • cukier - 12 łyżek
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić, dodać cynamon. Wymieszać.
  3. Prostokątną formę smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim dno formy. Posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Na ciasto przekładamy jabłka. Równomiernie rozprowadzamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch. Ciasto można także schłodzić w zamrażalniku i zetrzeć na tarce.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut.