Szarlotka na lanym cieście
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka wrocławska - 1 szklanka
  • mąka krupczatka - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa jabłkowa
  • jabłka antonówki - 1 kilogram
  • cukier - 0.5 szklanek
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • mielony cynamon
  • utłuczone goździki
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Wszystkie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
  2. Kasię z mlekiem i cukrem podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników.
  3. Ostudzić.
  4. Dodać jajka i ubijać mikserem na jednolitą i puszystą masę.
  5. Dodawać po trochu mąkę, cały czas ucierając.
  6. 3/4 ciasta przelać do posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką formy.
  7. Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
  8. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać, pokroić i stale mieszając, rozgotować na małym ogniu (uważać, żeby się nie przypaliły).
  9. Gdy masa będzie gładka, dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon.
  10. Na lekko zrumienione ciasto nałożyć masę jabłkową, a na nią wylać pozostałą 1/4 część ciasta.
  11. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 min. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.