Szarlotka na lanym cieście

72


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
mąka wrocławska1 szklanka
mąka krupczatka0.5 szklanek
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
cukier1 szklanka
mleko0.5 szklanek
jajka4 sztuki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Masa jabłkowa:
jabłka antonówki1 kilogram
cukier0.5 szklanek
bułka tarta2 łyżki
rodzynki10 dekagramów
mielony cynamon
utłuczone goździki
Cukier puder do posypania
Przygotowanie
Krok 1
Przygotować ciasto: Wszystkie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Krok 2
Kasię z mlekiem i cukrem podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników.
Krok 3
Ostudzić.
Krok 4
Dodać jajka i ubijać mikserem na jednolitą i puszystą masę.
Krok 5
Dodawać po trochu mąkę, cały czas ucierając.
Krok 6
3/4 ciasta przelać do posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką formy.
Krok 7
Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Krok 8
Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać, pokroić i stale mieszając, rozgotować na małym ogniu (uważać, żeby się nie przypaliły).
Krok 9
Gdy masa będzie gładka, dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon.
Krok 10
Na lekko zrumienione ciasto nałożyć masę jabłkową, a na nią wylać pozostałą 1/4 część ciasta.
Krok 11
Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 min. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl