Szarlotka pleśniak z budyniem
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • żółtka - 3 sztuki
  • śmietana - 3 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jabłko - 1 kilogram
  • cynamon - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • białko - 3 sztuki
  • kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać Kasia, posiekać. Żółtka wymieszać z cukrem i śmietaną, dodać do Kasi z mąką. wyrobić ciasto. Podzielić na pół, włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki, schładzać 2 godziny.
  2. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i uprażyć wraz z cukrem i cynamonem. Jedną część ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem, wyłożyć budyń i jabłka.
  3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel, wymieszać. wyłożyć na jabłka, Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch, piec 45 minut w 200 stopniach. Gdy wystygnie, posypać cukrem pudrem. Smacznego.