Szarlotka po królewsku

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 4 łyżki
  • masa jabłkowa
  • jabłko - 1 kilogram
  • woda - 1 litr
  • cukier - 1 szklanka
  • krem budyniowy
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • masa kokosowa
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Z 4 jaj, cukru, mąki i proszku pieczemy biszkopt tj. na Królewca dodając do białek 4 łyżki octu.
  2. Jabłka pokroić na 8 części, wodę zagotować z cukrem, na wrzątek wrzucić jabłka- bardzo krótko je trzymać i odcedzić.
  3. Na powstałym kompocie ugotować budynie.
  4. 3/4 szklanki cukru roztopić z Kasią i dodać wiórki kokosowe-wymieszać, dodając 2 całe jaja i ponownie wymieszać.
  5. Na przestudzony biszkopt wykładamy jabłka, zalewamy kiślo-budyniem, a na wierzch masę i zapiekamy ok 30 min.