Przygotowanie |
Krok 1 |
Z podanych składników zagnieść ciasto (białka zostawiamy do bezy) podzielić na dwie części, jedną mniejszą. |
Krok 2 |
Mniejszą zamrozić; blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wysmarować lekko tłuszczem, wylepić blaszkę ciastem, nakłuć widelcem. |
Krok 3 |
Jabłka i gruszki cienko obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, podlać wodą, dusić 15 min. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach, dusić, aż wszystko będzie się rozpadać, dodać cukier waniliowy, wystudzić. |
Krok 4 |
Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto, pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli (białka mają być zimne przed ubiciem), pod koniec dodać cukier chwilę ubijać, na końcu dodać kisiele jabłkowe, wyłożyć bezę na ciasto. |
Krok 5 |
Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce i posypać na bezę. |
Krok 6 |
Piec w 180° C około 50-55 min. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) |