Szarlotka sypana
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 65 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • jabłko - 1 kilogram
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cynamon - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, po czym podzielić na 3 równe części.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z cynamonem.
  3. Małą tortownicę wysmarować dość grubo Kasią.
  4. Następnie wsypać jedną część wymieszanych produktów, równo je rozłożyć, przykryć połową startych jabłek.
  5. Na tym rozsypać drugą porcję suchych składników, rozłożyć pozostałe jabłka i przykryć resztą mąki wymieszanej z kaszą, cukrem i proszkiem.
  6. Na wierzch położyć wiórki Kasi i upiec. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.