Szarlotka tradycyjna
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • nadzienie
  • jabłko - 2 kilogramy
  • cukier - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto.
  2. Podzielić je na pół.
  3. Jedną częścią wyłożyć dno blachy.
  4. Jabłka pokroić w cieniutkie plastry, ułożyć na cieście w formie, posypać cukrem.
  5. Na jabłka położyć drugą część ciasta (rozwałkowaną).
  6. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.
  7. Wyjąć, ostudzić, polać całość czarną polewą, a białą zrobić esy floresy. SMACZNEGO!