Szarlotka w kapelusiku winogronowym

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
gęsta śmietana0.5 szklanek
jajko2 sztuki
sól1 szczypta
cukier2 łyżki
Dodatki:
jabłko7 sztuk
Ciasto:
mąka3 szklanki
drożdże2 dekagramy
Dodatki:
winogrona60 dekagramów
tłuszcz do wysmarowania formy1 unit
Ciasto:
żółtko1 sztuka
Dodatki:
bułka tarta do wysypania formy1 unit
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
Dodatki:
cukier z cynamonem1 unit
bezbarwna polewa2 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Gdy ciasto przestygnie, dekorujemy je winogronami i zalewamy rozrobioną polewą do tortów. Wkładamy do lodówki, aż polewa stężeje. Smacznego!
Krok 2
Na to wyłożyć drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Włożyć placek do rozgrzanego piekarnika i upiec.
Krok 3
Ciasto posypać bułką tartą, na to wyłożyć jabłka obrane i pokrojone w kostkę - posypać je cukrem z cynamonem.
Krok 4
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę.
Krok 5
Kasię posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, później rozczyn z drożdży i śmietanę. Wszystkie składniki wyrobić trochę, aby ciasto było miękkie.
Krok 6
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i jedną małą łyżeczką mąki - postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl