Szarlotka w kapelusiku winogronowym
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 3 szklanki
  • drożdże - 2 dekagramy
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 0.5 szklanek
  • dodatki
  • jabłko - 7 sztuk
  • winogrona - 60 dekagramów
  • tłuszcz do wysmarowania formy - 1 unit
  • bułka tarta do wysypania formy - 1 unit
  • cukier z cynamonem - 1 unit
  • bezbarwna polewa - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Gdy ciasto przestygnie, dekorujemy je winogronami i zalewamy rozrobioną polewą do tortów. Wkładamy do lodówki, aż polewa stężeje. Smacznego!
  2. Na to wyłożyć drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Włożyć placek do rozgrzanego piekarnika i upiec.
  3. Ciasto posypać bułką tartą, na to wyłożyć jabłka obrane i pokrojone w kostkę - posypać je cukrem z cynamonem.
  4. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę.
  5. Kasię posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, później rozczyn z drożdży i śmietanę. Wszystkie składniki wyrobić trochę, aby ciasto było miękkie.
  6. Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i jedną małą łyżeczką mąki - postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.