Szarlotka z budyniem

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko2 sztuki
cukier0.5 szklanek
Masa:
cukier4 łyżeczki
mleko900 mililitrów
jabłko0.5 kilogramów
budyń waniliowy2 opakowania
Ciasto:
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
mąka tortowa500 gramów
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Gdy przestygnie rozwałkować drugą część ciasta i dokładnie przykryć budyń. Można także schłodzić ciasto w lodówce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut.
Krok 2
Gotować aż będzie bardzo gęste. Gorący budyń wylać na jabłka.
Krok 3
700 ml mleka zagotować. W 200 ml rozpuścić cukier i budyń w proszku. Do gotującego się mleka wlać budyń ciągle mieszając.
Krok 4
Ciasto posypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, poukładać na cieście.
Krok 5
Gotowe podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem blaszkę.
Krok 6
Z podanych składników zagnieść ciasto (najlepiej w kolejności: mąka, Kasia, cukier, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka).
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl