Szarlotka z budyniem
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 500 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • masa
  • jabłko - 0.5 kilogramów
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 900 mililitrów
  • cukier - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Gdy przestygnie rozwałkować drugą część ciasta i dokładnie przykryć budyń. Można także schłodzić ciasto w lodówce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut.
  2. Gotować aż będzie bardzo gęste. Gorący budyń wylać na jabłka.
  3. 700 ml mleka zagotować. W 200 ml rozpuścić cukier i budyń w proszku. Do gotującego się mleka wlać budyń ciągle mieszając.
  4. Ciasto posypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, poukładać na cieście.
  5. Gotowe podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem blaszkę.
  6. Z podanych składników zagnieść ciasto (najlepiej w kolejności: mąka, Kasia, cukier, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka).