Szarlotka z cynamonem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 30 gramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cynamon - 20 gramów
  • jabłko - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st.C. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, proszek do pieczenia, cukier, połowę cukru wanilinowego, żółtka i posiekaną Kasię.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i wylep nią dno dużej tortownicy lub płaskiej blachy. Nakłuj ciasto widelcem. Posyp połową cynamonu.
  4. Na ciasto wyłóż obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
  5. Posyp resztą cukru wanilinowego i resztą cynamonu.
  6. Całość przykryj rozwałkowaną, pozostałą częścią ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.