Szarlotka z cynamonem

49


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
mąka500 gramów
cukier150 gramów
cukier waniliowy30 gramów
żółtko6 sztuk
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cynamon20 gramów
jabłko1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 st.C. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, proszek do pieczenia, cukier, połowę cukru wanilinowego, żółtka i posiekaną Kasię.
Krok 2
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
Krok 3
Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i wylep nią dno dużej tortownicy lub płaskiej blachy. Nakłuj ciasto widelcem. Posyp połową cynamonu.
Krok 4
Na ciasto wyłóż obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Krok 5
Posyp resztą cukru wanilinowego i resztą cynamonu.
Krok 6
Całość przykryj rozwałkowaną, pozostałą częścią ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl