Szarlotka z galaretką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • tortownica 21 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jabłka antonówki - 1.3 kilogramów
  • galaretka wiśniowa - 3 sztuki
  • biszkopty - 60 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Owoce włóż do garnka, wlej 1/3 szklanki wody i upraż pod przykryciem.
  2. Dwie galaretki rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj Kasię i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Rozpuszczone galaretki z Kasią dodaj do musu jabłkowego i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Tortownicę o średnicy 21 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na jej dnie warstwę biszkoptów.
  5. Wystudzoną masę jabłkową wyłóż na biszkopty w formie i odstaw do lodówki by masa stężała.
  6. Ostatnią galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i wystudź. Lekko tężejącą galaretkę wylej na wierzch szarlotki. Odstaw ponownie do lodówki.