Szarlotka z kremem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • jabłka - 0.75 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • krem
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i posiekaną Kasię. Wyrobić ciasto, dodając kolejno po jednym żółtku.
  2. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok!
  4. Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto.
  5. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Otrzymaną masę wyłożyć delikatnie na warstwę jabłek.
  6. Resztę ciasta schłodzonego pokruszyć lub zetrzeć na tarce na wierzch masy kremowej.