Szarlotka z pianką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.75 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 525 gramów
  • cukier - 18 dekagramów
  • jajko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • jabłka - 1.2 kilogramów
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • imbir - 0.25 łyżeczek
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • do formy
  • kostka do pieczenia Kasia i bułka tarta - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, Kasię posiekać na drobno, dodać 6 żółtek (białka schować do lodówki - łatwiej jest ubić pianę), proszek do pieczenia i cukier.
  2. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części - jedną trochę mniejszą.
  3. Następnie ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika (najlepiej zagnieść i włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej - wtedy jest pewność, że się przymroziło).
  4. Kiedy ciasto będzie zmrożone, wyjąć większą część i ją rozmrozić. Blachę należy posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  5. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 min. tak, aby ciasto podpiekło się na jasny kolor.
  6. W międzyczasie należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Jeżeli będą to "Cortlandy" masy jabłecznej nie trzeba dosładzać, w przypadku innych - można dodać trochę cukru, w zależności czy lubi się bardziej słodką czy kwaśną szarlotkę.
  7. Do jabłek należy dodać 1/2 łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, łyżkę tartej bułki. Następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto.
  8. Białka wyjąc z lodówki i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć na masę jabłeczną.
  9. Mniejszą część wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce i ułożyć na piance. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na ok. 20 min.