Szarlotka z pianką

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka0.75 kilogramów
Kostka do pieczenia Kasia525 gramów
cukier18 dekagramów
jajko6 sztuk
proszek do pieczenia3 łyżeczki
jabłka1.2 kilogramów
cynamon0.5 łyżeczek
imbir0.25 łyżeczek
bułka tarta1 łyżka
cukier puder1 łyżka
mąka ziemniaczana1 łyżka
Do formy:
kostka do pieczenia Kasia i bułka tarta1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicę wysypać mąkę, Kasię posiekać na drobno, dodać 6 żółtek (białka schować do lodówki - łatwiej jest ubić pianę), proszek do pieczenia i cukier.
Krok 2
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części - jedną trochę mniejszą.
Krok 3
Następnie ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika (najlepiej zagnieść i włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej - wtedy jest pewność, że się przymroziło).
Krok 4
Kiedy ciasto będzie zmrożone, wyjąć większą część i ją rozmrozić. Blachę należy posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Krok 5
Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 min. tak, aby ciasto podpiekło się na jasny kolor.
Krok 6
W międzyczasie należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Jeżeli będą to "Cortlandy" masy jabłecznej nie trzeba dosładzać, w przypadku innych - można dodać trochę cukru, w zależności czy lubi się bardziej słodką czy kwaśną szarlotkę.
Krok 7
Do jabłek należy dodać 1/2 łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, łyżkę tartej bułki. Następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto.
Krok 8
Białka wyjąc z lodówki i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć na masę jabłeczną.
Krok 9
Mniejszą część wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce i ułożyć na piance. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na ok. 20 min.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl