| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Na stolnicę wysypać mąkę, Kasię posiekać na drobno, dodać 6 żółtek (białka schować do lodówki - łatwiej jest ubić pianę), proszek do pieczenia i cukier. |
| Krok 2 |
| Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części - jedną trochę mniejszą. |
| Krok 3 |
| Następnie ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika (najlepiej zagnieść i włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej - wtedy jest pewność, że się przymroziło). |
| Krok 4 |
| Kiedy ciasto będzie zmrożone, wyjąć większą część i ją rozmrozić. Blachę należy posmarować masłem i posypać bułką tartą. |
| Krok 5 |
| Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 min. tak, aby ciasto podpiekło się na jasny kolor. |
| Krok 6 |
| W międzyczasie należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Jeżeli będą to "Cortlandy" masy jabłecznej nie trzeba dosładzać, w przypadku innych - można dodać trochę cukru, w zależności czy lubi się bardziej słodką czy kwaśną szarlotkę. |
| Krok 7 |
| Do jabłek należy dodać 1/2 łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, łyżkę tartej bułki. Następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto. |
| Krok 8 |
| Białka wyjąc z lodówki i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć na masę jabłeczną. |
| Krok 9 |
| Mniejszą część wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce i ułożyć na piance. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na ok. 20 min. |