szarlotka z pianką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • jabłko antonówka - 1 kilogram
  • cukier - 4 łyżki
  • cynamon - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek, zimną Kasię posiekać z mąką, dodać cukier puder i żółtka, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, obie zamrozić.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.
  3. Jedną porcję ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć na formę, na ciasto wyłożyć jabłka, następnie pianą z białek, na wierzch zetrzeć drugą porcję ciasta.