SZARLOTKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka pszenna2 szklanki
cukier0.5 szklanek
żółtko3 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier4 łyżki
jabłka1.5 kilogramów
cynamon1 łyżeczka
płatki migdałowe 4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
NA STOLNICE WSYPAĆ MĄKĘ, CUKIER DODAĆ KASIĘ I ŻÓŁTKA. ZAGNIEŚĆ CIASTO JAK NAJSZYBCIEJ I OWINĄĆ W FOLIĘ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MIN.
Krok 2
JABŁKA OBRAĆ, POKROIĆ W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z 2 ŁYŻKAMI WODY. DO MASY JABŁKOWEJ DODAĆ CYNAMON, CUKIER, WYMIESZAĆ I OSTUDZIĆ.
Krok 3
SCHŁODZONE CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI, ZOSTAWIĆ 1/4 CIASTA, A RESZTĘ WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ. NA CIASTO POŁOŻYĆ MASĘ JABŁKOWĄ, NA NIĄ ZETRZEĆ NA TARCE 1/4 CIASTA. POSYPAĆ CIASTO PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI I WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA. PIEC W TEMP. 175 STOPNI PRZEZ 40 MINUT.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl