SZARLOTKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 175 STOPNI °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżki
  • jabłka - 1.5 kilogramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. NA STOLNICE WSYPAĆ MĄKĘ, CUKIER DODAĆ KASIĘ I ŻÓŁTKA. ZAGNIEŚĆ CIASTO JAK NAJSZYBCIEJ I OWINĄĆ W FOLIĘ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MIN.
  2. JABŁKA OBRAĆ, POKROIĆ W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z 2 ŁYŻKAMI WODY. DO MASY JABŁKOWEJ DODAĆ CYNAMON, CUKIER, WYMIESZAĆ I OSTUDZIĆ.
  3. SCHŁODZONE CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI, ZOSTAWIĆ 1/4 CIASTA, A RESZTĘ WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ. NA CIASTO POŁOŻYĆ MASĘ JABŁKOWĄ, NA NIĄ ZETRZEĆ NA TARCE 1/4 CIASTA. POSYPAĆ CIASTO PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI I WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA. PIEC W TEMP. 175 STOPNI PRZEZ 40 MINUT.