Szarlotka z rodzynkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2.75 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.2 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • cynamon - 5 łyżeczek
  • rodzynki - 3 łyżki
  • płatki migdałowe - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodaj jajko i mąkę. Wszystko wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż na stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Do rondla wsyp cukier, gdy lekko zbrązowieje wlej 1/3 szklanki wody. Do otrzymanego karmelu włóż obrane i pokrojone na kawałki jabłka i upraż. Na koniec dodaj cynamon, rodzynki i migdały. Wymieszaj.
  4. Schłodzonym ciastem wylep dno i boki dużej tortownicy. Dno nakłuj widelcem.
  5. Masę jabłkową ostudź i przełóż do wyłożonej ciastem tortownicy. Z mąki, cukru i Kasi zagnieć kruszonkę i odstaw do zamrażalnika by stwardniała.
  6. Twarde ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce prosto na szarlotkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C