Szarlotka z rodzynkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka pszenna - 420 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • masa jabłkowa:
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cukier - 250 gramów
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • rodzynki - 3 łyżki
  • płatki migdałowe - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodaj jajko i mąkę. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż na stół, szybko zagnieć i podziel na trzy części.
  2. Jedną część ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  3. Do rondla wsyp cukier, gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje wlej 2 łyżki gorącej wody i wymieszaj. Do otrzymanego karmelu włóż jabłka i gotuj, aż staną się szkliste. Na koniec dodaj cynamon, rodzynki i migdały. Wymieszaj.
  4. Schłodzonym ciastem wylep dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Dno nakłuj widelcem.
  5. Masę jabłkową ostudź i przełóż do wyłożonej ciastem tortownicy.
  6. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce prosto na szarlotkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C.