Szarlotka z winem i bitą śmietaną
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12.5 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 0.5 opakowań
  • jabłka - 6 sztuk
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • wino wytrwane - 1 sztuka
  • śmietana kremówka - 2 opakowania
  • śnieżka - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Wino wlać do garnka, dodać budyń i cukry waniliowe (mieszać do momentu, aż zrobi się gęste).
  2. Ciasto wyłożyć na blaszkę, położyć jabłka pokrojone w ósemki i zalać winem.
  3. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni ok. 1 godzinę.
  4. Na drugi dzień ubić 2 śmietany kremówki + 2 śnieżki.
  5. Ubitą śmietaną posmarować ciasto, posypać cynamonem lub startą czekoladą.