Szarlotko-wiśniowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 - 190 °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • żółtko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.3 sztuk
  • olej - 2 łyżki
  • śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • przesmażone z cukrem wiśnie - 1 opakowanie
  • wydrylowane wiśnie - 1 szklanka
  • cukier - 1 unit
  • jabłko starte - 5 sztuk
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kruche: Rozpuścić Kasię i wymieszać z nią wszystkie składniki ciasta, na końcu dodając mąkę.
  2. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy.
  3. Przesmażone wiśnie wymieszać z jabłkami, cynamonem, cukrem i bułka tartą.
  4. Wyłożyć na cieście i wyrównać powierzchnię.
  5. Z reszty ciasta ułożyć placuszki na całej powierzchni owoców lub rozwałkować ciasto i położyć na owocach.
  6. Piec w 180-190*C.