Szaszłyczki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • parówki - 4 sztuki
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • minikukurydze - 4 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • strączki groszku cukrowego - 4 sztuki
  • mozzarella w zalewie - 125 gramów
  • pieczarki - 8 sztuk
  • plastry szynki gotowanej - 2 plastry
  • rzodkiewki - 6 sztuk
  • plastry ananasa z puszki - 2 sztuki
  • mandarynka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wersja 1: Zieloną paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Ułóż skórą do dołu i pokrój miąższ w dużą kostkę.
  2. Parówki pokrój na trzy części, kukurydzę na dwie. Nabijaj składniki na patyczki do szaszłyków.
  3. Wersja 2: Czerwoną paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Ułóż skórą do dołu i pokrój miąższ w trójkąty.
  4. Groszek ułóż na sitku lub w durszlaku. Zagotuj wodę i przelej nią groszek, by zrobił się elastyczny.
  5. Mozzarellę pokrój w dużą kostkę. Pieczarki obierz ze skórki małym nożykiem (jeśli są bardzo duże, przekrój je na pół). Nabijaj składniki na patyczki do szaszłyków.
  6. Wersja 3: Plastry ananasa pokrój na 4 części. Mandarynkę obierz i podziel na cząstki. Rzodkiewki przekrój na pół, plastry szynki na 4 części.
  7. Nabijaj składniki na patyczki do szaszłyków.