Szaszłyk drobiowe z makaronem ryżowym

Składniki:

  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • marynata:
  • makaron ryżowy - 200 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • curry - 1 łyżeczka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • mielona ostra papryka - 1 łyżeczka
  • grzybki mun - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i papryki pokrój w kostkę i nadziej na patyczki.
  2. Składniki marynaty wymieszaj i polej szaszłyki. Chłodź przez 20 minut.
  3. Piecz 20 minut w 200 stopniach, makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz.
  4. Grzybki mun namocz w gorącej wodzie, kiedy napęcznieją , pokrój w paseczki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Pora, marchew i grzyby smaż przez 3 minuty na oleju. Dodaj przyprawy i smaż kolejne 3 minuty.
  6. Dołóż makaron i wymieszaj, podawaj z szaszłykami.