Szaszłyk z ziemniaków i krewetek

Składniki:

  • świeże krewetki - 0.5 kilogramów
  • wędzony boczek w cienkich plastrach - 20 dekagramów
  • małe ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • mleko - 1 szklanka
  • masło lub margaryna - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie je obierz i owiń boczkiem.
  2. Krewetki obierz ze skorup i sparz we wrzątku.
  3. Na patyki nakładaj na przemian krewetki i ziemniaki owinięte boczkiem.
  4. Gotowe szaszłyki oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Usmaż szaszłyki na patelni lub grillu i polej gotowym sosem beszamelowym.
  6. Mleko zagotuj. Na patelni rozpuść masło lub margarynę, dodaj mąkę i po chwili smażenia dodaj do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, dopraw gałką muszkatołową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.