Szaszłyki satay
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z kurczaka - 12 sztuk
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
  • trawa cytrynowa - 3 sztuki
  • kolendra - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Kminek z Polski Knorr - 3 łyżeczki
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • sos rybny - 4 łyżki
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • cukier brązowy - 6 łyżek
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

  1. Namocz długie drewniane szpikulce do szaszłyków w wodzie. Czosnek i trawę cytrynową posiekaj na małe kawałki.
  2. Kurczaka oraz imbir pokrój w paski.
  3. Pozostałe składniki, wraz z przyprawą Knorr, wymieszaj, tworząc marynatę.
  4. Mięso zalej marynatą i przełóż do lodówki na 12 godzin.
  5. Po zamarynowaniu nabij mięso i imbir na szpikulce. Grilluj polewając marynatą. Podawaj.