Szaszłyki w marynacie orzechowej
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • gruszka - 2 sztuki
  • ser z niebieską pleśnią - 100 gramów
  • oliwa - 4 łyżki
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • sałata rukola - 100 gramów
  • czerwona cebula - 3 sztuki
  • wino - 400 mililitrów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 sztuki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 2 szczypty
  • miód - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
  2. Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, Cebulę pokrój w półplastereki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
  3. Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
  4. Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.