Szaszłyki w marynacie orzechowej

7


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
polędwiczka wieprzowa2 sztuki
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr1 opakowanie
gruszka2 sztuki
ser z niebieską pleśnią100 gramów
oliwa4 łyżki
musztarda francuska2 łyżki
orzechy włoskie50 gramów
sałata rukola100 gramów
czerwona cebula3 sztuki
wino400 mililitrów
Goździki z Indonezji Knorr2 sztuki
Cynamon z Wietnamu Knorr2 szczypty
miód4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Krok 2
Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, Cebulę pokrój w półplastereki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
Krok 4
Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl