Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży tuńczyk - 200 gramów
  • Sos Hellmann's Chilli - 2 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • cukinia - 1 sztuka
  • świeży ananas - 100 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • sezam - 1 łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Hellmann’s Chilli.
  2. Rybę pokrój w kawałki 3x3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
  3. Cukinię pokrój w grube plastry a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki. Posyp przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj na przemian na drewniane patyki.
  4. Szaszłyki skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
  5. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.