Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Sos Hellmann's Curry - 4 łyżki
  • pierś z indyka - 500 gramów
  • Bataty - 3 sztuki
  • kolendra - 1 pęczek
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • czarny sezam - 1 łyżka
  • jogurt naturalny gęsty - 200 gramów
  • szczypior - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.
  2. Mięso wymieszaj z sosem Hellmann’s, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.
  3. Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  4. Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.
  5. Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.