Szaszłyki z indyka z pieczonymi batatami

5


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
Sos Hellmann's Curry4 łyżki
pierś z indyka500 gramów
Bataty3 sztuki
kolendra1 pęczek
papryczka chilli1 sztuka
cebula czerwona2 sztuki
papryka czerwona2 sztuki
Przyprawa do grilla Knorr2 łyżki
czarny sezam1 łyżka
jogurt naturalny gęsty200 gramów
szczypior1 pęczek
cytryna1 sztuka
oliwa4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Bataty upiecz w piekarniku na półtwardo. Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. Paprykę, cebulę oraz upieczone bataty pokrój w podobnej wielkości cząstki.
Krok 2
Mięso wymieszaj z sosem Hellmann’s, posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli - odstaw na 15 minut. Warzywa wymieszaj z oliwą oraz przyprawą Knorr do grilla.
Krok 3
Jogurt połącz w miseczce z sokiem z cytryny oraz pokrojonym drobno szczypiorem i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 4
Zamarynowane mięso oraz warzywa nabijaj naprzemian na długie drewniane patyki. Możesz użyć oczywiście specjalnych metalowych szpikulców, jeśli takie masz w swojej kuchni.
Krok 5
Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i opiekaj ok. 15-20 minut obracając co chwilę, aby nie przypaliły się. Gotowe podawaj posypane sezamem z przygotowanym jogurtem oraz chlebkiem pita.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl