Szaszłyki z kiełbasy i boczku

25


Łatwe


40 min.


5 os.

Składniki
kiełbasa śląska1.5 kilogramów
Ketchup Hellmann's Pikantny4 łyżki
Przyprawa do grilla Knorr1 łyżka
cebulka szalotka10 sztuk
śliwki węgierki (lub inne kwaśne śliwki)10 sztuk
boczek150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki o długości 2 cm.
Krok 2
Cebulkę w łupinach wrzuć na dwie minuty do gotującej się wody, po tym czasie zahartuj ją w zimnej wodzie, obierz i przekrój na cztery części.
Krok 3
Śliwki przekrój na ćwiartki, wcześniej usuń z nich pestki. Boczek pokrój w grubą kostkę o wymiarach centymetr na centymetr.
Krok 4
W misce pomieszaj Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. Przyprawa do grilla nada potrawie odpowiedni smak, natomiast ketchup podczas grillowania skarmelizuje się na powierzchni szaszłyka i powstanie pikantna i chrupiąca glazura. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
Zaczynając od cebulki, nadziewaj po kolei wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków.
Krok 6
Gotowe szaszłyki grilluj na tacce aluminiowej, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 10 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl