Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • podudzia z kurczaka bez kości - 12 sztuk
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony w kawałku - 100 gramów
  • śliwki suszone - 100 gramów
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • brandy - 50 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
  2. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
  3. Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
  4. Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.