Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filet z piersi z kurczaka bez skóry - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 8 łyżeczek
  • mały ząbek czosnku - 4 sztuki
  • suszony lubczyk - 1 szczypta
  • plaster cukinii - 8 sztuk
  • małe pieczarki - 8 sztuk
  • mała cebula - 2 sztuki
  • grubszy pasek czerwonej papryki - 4 sztuki
  • średni ziemniak - 12 sztuk
  • drobno posiekana biała kapusta - 2 szklanki
  • mała marchewka - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek i suszony lubczyk. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.
  2. Warzywa dokładnie umyj, paski papryki przekrój na 3 kawałki, połówkę cebuli przekrój na ćwiartki (nie powinna rozdzielić się w piórka). Zamarynowane mięso nadziewaj naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków. Początek i koniec szaszłyka powinna stanowić pieczarka. Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, a następnie w słupki (grubość frytek zależy od gustu). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz ze skrobi, następnie osusz i wymieszaj z oliwą z oliwek. Gotowe ziemniaki ułóż na blaszce z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszaj frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron.
  4. Kapustę drobno pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej, marchewkę również zetrzyj na tarce. Przygotuj sos sałatkowy: jogurt wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowe szaszłyki podaj z frytkami i sałatką colesław.