Przygotowanie |
Krok 1 |
Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek i suszony lubczyk. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. |
Krok 2 |
Warzywa dokładnie umyj, paski papryki przekrój na 3 kawałki, połówkę cebuli przekrój na ćwiartki (nie powinna rozdzielić się w piórka). Zamarynowane mięso nadziewaj naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków. Początek i koniec szaszłyka powinna stanowić pieczarka. Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej. |
Krok 3 |
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, a następnie w słupki (grubość frytek zależy od gustu). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz ze skrobi, następnie osusz i wymieszaj z oliwą z oliwek. Gotowe ziemniaki ułóż na blaszce z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszaj frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron. |
Krok 4 |
Kapustę drobno pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej, marchewkę również zetrzyj na tarce. Przygotuj sos sałatkowy: jogurt wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowe szaszłyki podaj z frytkami i sałatką colesław.
|