Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami

28


Średnie


40 min.


4 os.

Składniki
filet z piersi z kurczaka bez skóry4 sztuki
oliwa z oliwek8 łyżeczek
mały ząbek czosnku4 sztuki
suszony lubczyk1 szczypta
plaster cukinii8 sztuk
małe pieczarki8 sztuk
mała cebula2 sztuki
grubszy pasek czerwonej papryki4 sztuki
średni ziemniak12 sztuk
drobno posiekana biała kapusta2 szklanki
mała marchewka4 sztuki
jogurt naturalny4 łyżki
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek i suszony lubczyk. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.
Krok 2
Warzywa dokładnie umyj, paski papryki przekrój na 3 kawałki, połówkę cebuli przekrój na ćwiartki (nie powinna rozdzielić się w piórka). Zamarynowane mięso nadziewaj naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków. Początek i koniec szaszłyka powinna stanowić pieczarka. Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej.
Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, a następnie w słupki (grubość frytek zależy od gustu). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz ze skrobi, następnie osusz i wymieszaj z oliwą z oliwek. Gotowe ziemniaki ułóż na blaszce z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszaj frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron.
Krok 4
Kapustę drobno pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej, marchewkę również zetrzyj na tarce. Przygotuj sos sałatkowy: jogurt wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowe szaszłyki podaj z frytkami i sałatką colesław.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl