Szaszłyki z łopatki wieprzowej
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka świeża, w miarę chuda - 700 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 3 łyżki
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • sos:
  • Sos Hellmann's Czosnkowy - 4 łyżki
  • zielony ogórek - 3 sztuki
  • mięta - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z łopatki pokrój w grubą 2-3 cm kostkę. Mięso przełóż do miski, pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, oliwą i musztardą.
  2. Kawałki ponadziewaj na patyki od szaszłyków, będzie je łatwiej przekręcać. Szaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu na tackach. Grilluj przez około 20-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas przekręcając szaszłyki, tak aby się nie przypaliły. Mięso grilluj aż będzie miękkie i rumiane.
  3. W międzyczasie pomieszaj pokrojone w kosteczkę ogórki z sosem Hellmann’s Czosnkowym i posiekaną miętą. Szaszłyki podawaj z dipem.