Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły

2


Średnie


90 min.


1 os.

Składniki
filet z łososia bez skóry (surowy)1 sztuka
mała cebula szalotka0.5 sztuk
ząbek czosnku1 sztuka
sok z cytryny0.5 łyżeczek
ananas konserwowy2 plastry
małe ziemniaki7 sztuk
tymianek (świeży lub suszony)1 szczypta
oliwa z oliwek0.5 łyżeczek
brokuł0.25 sztuk
Flora ProActiv2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Umyj rybę i osusz, następnie pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny. Do gotowej marynaty włóż kawałki łososia, oprósz świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rybę marynuj przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Krok 2
Ananasa pokrój w większe kawałki i nadziewaj naprzemiennie z łososiem na szpatułki do szaszłyków. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, obierz, przekrój na połówki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do uzyskania złotego koloru. Upieczone ziemniaczki wymieszaj z 1 łyżeczką Flory ProActiv.
Krok 4
Brokuły ugotuj al dente na parze. Okraś 1 łyżeczką Flory ProActiv.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl