Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły
  • 90 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • filet z łososia bez skóry (surowy) - 1 sztuka
  • mała cebula szalotka - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 0.5 łyżeczek
  • ananas konserwowy - 2 plastry
  • małe ziemniaki - 7 sztuk
  • tymianek (świeży lub suszony) - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 0.5 łyżeczek
  • brokuł - 0.25 sztuk
  • Flora ProActiv - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj rybę i osusz, następnie pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny. Do gotowej marynaty włóż kawałki łososia, oprósz świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rybę marynuj przez ok. 1 godzinę w lodówce.
  2. Ananasa pokrój w większe kawałki i nadziewaj naprzemiennie z łososiem na szpatułki do szaszłyków. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej.
  3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, obierz, przekrój na połówki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do uzyskania złotego koloru. Upieczone ziemniaczki wymieszaj z 1 łyżeczką Flory ProActiv.
  4. Brokuły ugotuj al dente na parze. Okraś 1 łyżeczką Flory ProActiv.