Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z indyka - 700 gramów
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • kiszone ogórki - 4 sztuki
  • kawałek oscypka - 4 sztuki
  • jarmuż - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • szynka parmeńska w plastrach - 100 gramów
  • cukinia - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
  3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
  4. Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
  5. Pokrojoną cukinię przełóż do miski dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.