Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wieprzowa - 450 gramów
  • pieczarki małe - 16 sztuk
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 opakowanie
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 cienkie, długie plastry. Pieczarki myjemy, odcinamy im nóżki.
  2. Na patyczek do szaszłyka nabijamy początek plastra polędwicy, następnie pieczarkę, dalej polędwicę, pieczarkę itd. Polędwiczkę przeplatamy raz z jednej strony, raz z drugiej strony pieczarki. Na jednego szaszłyka przypada plaster polędwicy i 4 pieczarki.
  3. Do oleju wsypujemy Przyprawę do wieprzowiny, wkruszamy Mini kostki, mieszamy. Gotowe szaszłyki wkładamy do mocnego woreczka. Wlewamy do nich marynatę.. Zamykamy szczelnie woreczek i delikatnie odwracamy woreczkiem.
  4. Wkładamy woreczek z szaszłykami do lodówki na ok. 2 godziny. Co 15 - 20 minut delikatnie odwracamy woreczek, żeby marynata pięknie pokryła nam szaszłyki.
  5. Na rozgrzany grill wykładamy przygotowane szaszłyki i opiekamy z każdej strony. Szaszłyki są gotowe po ok. 20 minutach. Podajemy je z sałatką z pomidorów, ogórków, sałaty i rzodkiewki. Smacznego