Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek

0


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
polędwica wieprzowa450 gramów
pieczarki małe 16 sztuk
olej roślinny4 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny Knorr2 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 opakowanie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 cienkie, długie plastry. Pieczarki myjemy, odcinamy im nóżki.
Krok 2
Na patyczek do szaszłyka nabijamy początek plastra polędwicy, następnie pieczarkę, dalej polędwicę, pieczarkę itd. Polędwiczkę przeplatamy raz z jednej strony, raz z drugiej strony pieczarki. Na jednego szaszłyka przypada plaster polędwicy i 4 pieczarki.
Krok 3
Do oleju wsypujemy Przyprawę do wieprzowiny, wkruszamy Mini kostki, mieszamy. Gotowe szaszłyki wkładamy do mocnego woreczka. Wlewamy do nich marynatę.. Zamykamy szczelnie woreczek i delikatnie odwracamy woreczkiem.
Krok 4
Wkładamy woreczek z szaszłykami do lodówki na ok. 2 godziny. Co 15 - 20 minut delikatnie odwracamy woreczek, żeby marynata pięknie pokryła nam szaszłyki.
Krok 5
Na rozgrzany grill wykładamy przygotowane szaszłyki i opiekamy z każdej strony. Szaszłyki są gotowe po ok. 20 minutach. Podajemy je z sałatką z pomidorów, ogórków, sałaty i rzodkiewki. Smacznego
Autor: Edyta KyziołPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl