Szaszłyki z ryb

Składniki:

  • filety z okonia - 700 gramów
  • kiełki fasoli w puszce - 350 gramów
  • kiełki soi w puszce - 250 gramów
  • por - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • imbir - 150 gramów
  • wódka - 5 łyżek
  • sos sojowy - 7 łyżek
  • ketchup - 5 łyżek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • olej - 7 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłucz, osusz i pokrój na kostkę. 5 łyżek sosu sojowego zmieszaj z wódką i marynatą Knorr.
  2. Pory i paprykę pokrój na paski, czosnek i imbir posiekaj, a kiełki odsącz z zalewy.
  3. Teraz wlej ocet i resztę sosu sojowego i dorzuć ketchup i cukier. Wszystko wymieszaj i podgrzej.
  4. Na pozostałym oleju usmaż rybne szaszłyki po 5 minut z każdej strony. Warzywa wyłóż na talerzyki i połóż na nich rybne szaszłyki.
  5. Rybę marynuj przez 30 minut. Następnie kawałki ryby nabij na patyki do szaszłyków.
  6. Na gorący olej wrzuć czosnek, pory i paprykę i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełki soi i fasoli i smaż jeszcze 2 minuty.