Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • surowa szynka - 400 gramów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • powidła ze śliwek - 4 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • woda
  • chili czerwone - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Skrój mięso w dużą kostkę i dodaj do niego sos sojowy, mleko, jajko, mąkę i przyprawę Knorr.
  2. Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny. Następnie nadziej mięso na patyczki do szaszłyków.
  3. Rozgrzej bardzo mocno olej na patelni i smaż na nim szaszłyki przez kwadrans.
  4. Teraz dodaj posiekane chilli, zalej wszystko powidłami i wodą. Ostrożnie mieszając smaż przez minutę.