Szczupak po staropolsku

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr
  • marchew - 1 sztuka
  • chrzan - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 1 sztuka
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • szczupak - 1 sztuka
  • korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.
  2. Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.
  4. Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.
  5. Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.