Szczupak w jarzynach po polsku

Składniki:

  • szczupak - 1 kilogram
  • czerstwy żytni chleb kromki - 5 sztuk
  • czerwone wino - 1 szklanka
  • cytryna - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną rybę umyj, osusz i natrzyj solą, odłóż w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
  2. Następnie wytrzyj ściereczką i pokrój w dzwonki. Warzywa wymieszaj razem z pokruszonym chlebem.
  3. W garnku o grubym dnie włóż warstwami warzywa z chlebem i rybę. Ostatnią warstwą powinny być ryby. Całość posyp gałką i zalej winem. Na wierz ułóż plastry cytryny bez skóry.
  4. Przykryj garnek i duś na małym ogniu. Gdy ryba będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją na półmisek. Sos przecedź przez sito i dopraw do smaku. Gotowym sosem polej rybę.