Szczupak w jarzynach po polsku

2


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
szczupak1 kilogram
czerstwy żytni chleb kromki5 sztuk
czerwone wino1 szklanka
cytryna1 sztuka
gałka muszkatołowa
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
oliwa0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Oczyszczoną rybę umyj, osusz i natrzyj solą, odłóż w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
Krok 2
Następnie wytrzyj ściereczką i pokrój w dzwonki. Warzywa wymieszaj razem z pokruszonym chlebem.
Krok 3
W garnku o grubym dnie włóż warstwami warzywa z chlebem i rybę. Ostatnią warstwą powinny być ryby. Całość posyp gałką i zalej winem. Na wierz ułóż plastry cytryny bez skóry.
Krok 4
Przykryj garnek i duś na małym ogniu. Gdy ryba będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją na półmisek. Sos przecedź przez sito i dopraw do smaku. Gotowym sosem polej rybę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl