Szczupak w sosie chrzanowym

Składniki:

  • filet ze szczupaka - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1.5 łyżek
  • mąka - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • cebula biała - 2 sztuki
  • śmietana 36% - 150 mililitrów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • chrzan - 2 łyżki
  • bulion warzywny - 100 mililitrów
  • koperek - 0.5 pęczków
  • cytryna - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Szczupaka oczyść z ości i każdy filet przekrój na pół. Posyp przyprawą Knorr i odstaw na 10 minut.
  2. Następnie kawałki ryby obtaczaj w mące i smaż na średnio rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Odstaw na talerzyk.
  3. Na tej samej patelni smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę aż się zeszkli.
  4. Teraz dodaj bulion oraz słodką śmietankę i gotuj aż sos lekko zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodaj do sosu pozostałą śmietanę, chrzan oraz sok z cytryny. Zagotuj chwilę aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Kawałki ryby ponownie umieść w sosie i zagotuj. Podawaj posypane świeżym koperkiem z gotowanymi ziemniakami.