Szczupak w sosie szafranowym

9


Łatwe


90 min.


5 os.

Składniki
szczupak (ewentualnie pstrąg)1 kilogram
wytrawne wino białe250 mililitrów
ocet20 mililitrów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
marchew1 sztuka
seler1 sztuka
por1 sztuka
cebule2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr4 ziarna
Liść laurowy z Turcji Knorr3 sztuki
rodzynki3 łyżki
cytryna0.5 sztuk
mąka3 łyżki
nitki szafranu0.5 łyżeczek
cukier3 łyżki
masło2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.
Krok 2
Obierz i pokrój warzywa, następnie ugotuj. Cytrynę pokrój w plastry.
Krok 3
Rybę w rondlu zalej winem, octem i wodą tak, by mięso było przykryte. Dodaj ugotowane warzywa, rodzynki, plastry cytryny i gotuj na dużym ogniu.
Krok 4
Osobno wymieszaj łyżkę masła, mąkę, cukier, szafran. Rozprowadź bulionem i doprowadź do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj łyżkę masła i przecedź.
Krok 5
Rybę wyłóż na talerz, polej sosem i udekoruj ugotowanymi warzywami, rodzynkami i plastrami cytryny.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl