Szczupak w sosie szafranowym

11


Łatwe


90 min.


5 os.

Składniki
szczupak (ewentualnie pstrąg)1 kilogram
wytrawne wino białe250 mililitrów
ocet20 mililitrów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
marchew1 sztuka
seler1 sztuka
por1 sztuka
cebule2 sztuki
ziele angielskie4 ziarna
liść laurowy3 sztuki
rodzynki3 łyżki
cytryna0.5 sztuk
mąka3 łyżki
nitki szafranu0.5 łyżeczek
cukier3 łyżki
masło2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.
Krok 2
Obierz i pokrój warzywa, następnie ugotuj. Cytrynę pokrój w plastry.
Krok 3
Rybę w rondlu zalej winem, octem i wodą tak, by mięso było przykryte. Dodaj ugotowane warzywa, rodzynki, plastry cytryny i gotuj na dużym ogniu.
Krok 4
Osobno wymieszaj łyżkę masła, mąkę, cukier, szafran. Rozprowadź bulionem i doprowadź do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj łyżkę masła i przecedź.
Krok 5
Rybę wyłóż na talerz, polej sosem i udekoruj ugotowanymi warzywami, rodzynkami i plastrami cytryny.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl