Szczupak w sosie szafranowym
  • 90 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szczupak (ewentualnie pstrąg) - 1 kilogram
  • wytrawne wino białe - 250 mililitrów
  • ocet - 20 mililitrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • marchew - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • cebule - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • rodzynki - 3 łyżki
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • mąka - 3 łyżki
  • nitki szafranu - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.
  2. Obierz i pokrój warzywa, następnie ugotuj. Cytrynę pokrój w plastry.
  3. Rybę w rondlu zalej winem, octem i wodą tak, by mięso było przykryte. Dodaj ugotowane warzywa, rodzynki, plastry cytryny i gotuj na dużym ogniu.
  4. Osobno wymieszaj łyżkę masła, mąkę, cukier, szafran. Rozprowadź bulionem i doprowadź do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj łyżkę masła i przecedź.
  5. Rybę wyłóż na talerz, polej sosem i udekoruj ugotowanymi warzywami, rodzynkami i plastrami cytryny.